skip to Main Content

El Roc de Benavent, al Pallars Jussà

El Roc De Benavent, Al Pallars Jussà

Massa sovint, el Pallars Jussà només ens representa una simple zona de pasper arribar als Pirineus. Quantes vegades hi hem passat tot passant per d’Artesa de Segre i pel Coll de Comiols camí de la Vall d’Aran. Però aquesta comarca té tota una colla de motius peraturar-s’hi i gaudir de bonics paisatges.

Aquest darrer dijous 2 de maig, anema Benavent de la Conca (o Benavent de Tremp). El poble pertany al municipi d’Isona i Conca Dellài està situat a 1004 m, als peus del Roc de Benavent, una petita serra ubicada en un delsseus extrems que li dóna una bellesa molt especial i espectacular, un lloc des d’on serà fàcil d’entendre i visualitzar com és possibleque, molts i molts anys enrere, això fos el mar. Llàstima que ens caigui tan lluny per una matinal (una hora i quart de cotxe).

Per la carena del Roc de Benavent hi passa ben bé el límit de terme entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà. Per a la gent de la Noguera, és una serra de formes suaus; per a la del Pallars, una paret vertical de formació acinglada, amb imponents penya-segats de conglomerats montserratins amb una important població d’ocells carronyaires, solcada per diversos graus que en fan accessible la carena on hi ha grans planes, algunes fins i tot conreades. La Roca Roja, amb els seus 1.241 m és el punt més elevat de la serra, amb una enorme antena que desmereix el lloc i distorsiona la majestuositat del paisatge. També hi ha un gros vèrtex geodèsic.

Ara els excursionistes gaudim amb tranquil·litat de la seva situació privilegiada,amb magnífiques vistes cap a la comarca del Pallars Jussà i copsant tota la serralada dels Montsecs i més enllà els Pirineus. Durant la Guerra Civil va ser aprofitada com a defensa per l’exèrcit republicà i hi hagué intensos i perllongats combats. Va formar part de l’anomenat Front del Pallars (l’any 1938),així doncs, en qualsevol recorregut per aquesta petita serra és fàcil trobar-serestes de trinxeres, búnquers i nius de metralladores.

El recorregut fou una circular molt allargassada que segueix la base i el cordal de la serra, pujant-hi pel sender de Lo Grau Curt, que fa honor al seu nom, curt però amb pendent exigent, amb llaçades fins a les planures. Esmorzem al cim de la Roca Roja, al peu de les antenes. Un xic més enllà hi ha l’esplèndid mirador del Roc de Benavent sobre la autèntica muralla de roques, que amb  certs desnivells, ara de pujada i ara de baixada, va resseguint tota la carena fins al Grau de Moles (1.216 m) un dels passos naturals de la serra de Biscarri entre la Conca de Tremp i la Baronia de Rialb a la Noguera. Es descendeix seguint el GR-1 que baixa fent algunes ziga-zagues per l’obaga del bonic bosc Gran de Moles i per sota la cinglera, fins a retornar a Benavent.

Back To Top
×Close search
Search