skip to Main Content

ELS MOLETONS, PASSEJADA QUASI URBANA

ELS MOLETONS, PASSEJADA QUASI URBANA

Dijous 20 de juny de 2019. Després del indeliberat embolic en la programació, finalment aquesta quedà tal com inicialment estava prevista: Un circuit des d’Igualada, Vilanova del Camí i els Moletons. Passejada quasi urbana i ben planera,  sense cap dificultat, amb un horari adient com s’havia de preveure, per quan més enllà de les onze del matí el sol ja caldeja de valent.

Aparquem al carrer o avinguda del Rec, davant del molí de l’Abadia. Seguim el parc fluvial de Vilanova per seu marge esquerra, a aquesta hora del matí ple d’ànecs collverd, i continuem pel camí dels horts del rec amb parcel·les de producció hortícola de gran vitalitat, camí que mena al nucli dels Moletons,  que fou temps enllà abans que raval, el centre i l’inici del poble de Vilanova del Camíindependent de la Pobla de Claramunt a partir del 1727. Al peu del riu Anoia, en el lloc on les aigües  provoquen un meandre just al passar davant de la depuradora, hi ha un molí que inicialment en el decurs dels segles 16 i 17 fou un molí draper que es va convertir en el segle 18 en paperer. Fou propietat de la noble nissaga dels Franquesa, i al seu redós va sorgir el petit nucli de població on antigament s’aturaven les diligencies que viatjaven pel camí reial (col·loquialment Camí Ral) de  Barcelona a Lleida i més tard a l’Aragó. Adossada al molí dels Moletons s’hi va construir l’any 1800 una casa d’estiueigde planta baixa i dos pisos que coneixem per “Torre d’en Solsona o Can Solsona”. Esmorzem aprofitant l‘ombra dels antics arbres i de la font davant per davant d’aquesta torre.

Ignorem d’on prové el nom de Moletons, per quan pel que coneixem el “moletó” és un teixit bast de cotó, gruixut i ordinari, tenyit en peça, que serveix per fer roba d’abric d’ús interior, per posar sota el cobretaula o fer flassada de poc preu.

Reculem pel mateix camí fins al parc fluvial que ara agafem pel seu marge dret en direcció al camí de la Torre del Cabòries, passem pel Pla del Pare Mariano davant de les poques restes de la torre del Pare Mariano (Marià Ferrer i Estruc, escolapi, 1811-1900, fundador de l’Ateneu Igualadí i les seves escoles), baixem a la creu del Maginet (Magí Rabell, mort el 1904 d’accident per arma de foc), i seguim el curs de la riera pel Pla de la Fassina fins a retornar als cotxes.

En resum, en surt una entretinguda passejada de 9 km –tampoc cal anar molt lluny per passar-s’ho bé- només amb 70 m de desnivell acumulat i temps net de camí de 2’35 hores

Back To Top
×Close search
Search