skip to Main Content

ERMITA DE SANT JOAN i ROQUER DEL PENITENT (MONTBLANC)

ERMITA DE SANT JOAN I ROQUER DEL PENITENT (MONTBLANC)

Dijous 16 de maig de 2019. Deixem els cotxes als aparcaments del camp d’esports de Montblanc. Iniciem l’excursió pel camí que mena al mas de la Pasquala. En poc temps, prenem el corriol en direcció a “la teuleria”, que aviat deixarem per emprendre un corriol, amb rètol indicador a Sant Joan. El sender marxa força planer, fins al pla amb indicador que dóna dues opcions: Dreta, bosc de Gorrines i Esquerra, Camí del Tárraga. Tirem pel camí del Tárraga, que en forta pujada ens porta fins a un nou sender, que té la peculiaritat de salvar el desnivell tot pujant per quatre trams de graons de marge, fins de nou al camí del Tárraga. Aviat trobem un nou corriol, que en seguir-lo, ens portarà fins al camí de Gorrines, que ja no deixarem fins a Sant Joan de la Muntanya. Camí molt ombrívol,  entre espessa vegetació, que tot plegat fa el camí molt agradable. Comença la pujada final fins a la ermita de Sant Joan.

 

L’ermita de Sant Joan de la Muntanya està situada a uns 700 metres, mentre que la població de Montblanc, des d’on venim està a 330 metres. Arribem finalment a l’ermita, que es troba a les primeres estivacions de la serra de Prades, envoltada de xiprers, símbol d’hospitalitat. Lloc on a començaments del segle XV visqué i hi féu penitència N’Elionor d’Aragó, germana de Jaume d’Urgell (enterrada a Poblet). Està edificada a la roca. La construcció, rehabilitada des del 1993, restaurada per gent de bona feanomenats els Ermitans de Sant Joan, disposa de diverses dependències, que fan servei de refugi lliure pels excursionistes. Des del seu interior es pot accedir fins al “mirador”, una roca de saldo, vermella, que fa de paret i sostre sobre l’ermita. Aquesta roca és coneguda també com a Roca de la Foguerada, ja que antigament la nit de Sant Joan s’hi encenia una foguera que era el senyal per encendre les altres fogueres de la Conca. Té magnífiques vistes de la Conca de Barberà. En aquest lloc, fem parada per tal d’esmorzar.

 

Emprenem el camí de tornada, per la pista que de seguir-la, ens portaria de nou al punt de partida. Però aviat la deixem per agafar un camí forestal que tot planejant, ens ha de portar pràcticament fins a la Font del Penitent. Aquí s’inicia el recorregut pròpiament dit del Roquer del Penitent, apoteosi geològica sempre per sota els espadats i sortejant el gran pedruscall, on es poden veure nombroses vies d’escalada. Seguint el corriol, que entre giragonses i trams transitant per damunt de blocs de roca, ens mena fins a  la “Cova del Lladre” (on hi va viure un bandoler, el vallenc Joan Serra, més conegut amb el renom “la Pera”) tot seguit fins al mas de La Pasquala, malauradament en un estat ruïnós. S’han d’esmentar els dos grans pous de gel, que es troben al paratge.

Emprenem el camí  de baixada cap a Montblanc. No ho fem per la pista, sinó per corriols, entre una espessa vegetació, que en prou feines ens deixen gaudir de la vista integral del’espectacular Roquer del Penitent.

L’excursió s’acaba al punt del camí a on hem iniciat el recorregut, fins els cotxes.

Back To Top
×Close search
Search