skip to Main Content

Per l’entorn de FILLOL

Per L’entorn De FILLOL

El que ara coneixem pel terme de Tous, el constituïren les terres del que en altres temps foren quatre termes: Flix, la Roqueta, Tous i Fillol. El nucli de Fillol (dit popularment i fins i tot documentalment Fiol) és un poblet fins ara quasi buit i que estava molt malmès però ara amb cases que s’estan restaurant modernament, que ja fa molt temps que depèn de Sant Martí de Tous. Està  encimbellat sobre un turó a uns 710 m d’alçada i comprèn masies disseminades, algunes només ruïnes, i un petit nucli de cases al redós de l’antiga parròquia de St. Cristòfol i de l’antic castell de Fillol que estava situat a la part alta del poble, actualment desaparegut, però el primer esment és de l’any 1162, tot i que podria ser anterior, i per tant en un moment més tardà que molts dels castells de la marca que es construïren entorn del segle X, fet que podria indicar que la seva funció fou la de consolidar el repoblament d’aquestes terres.

Hi ha l’antiga parròquia de Sant Cristòfol de Fillol, una obra protegida com a bé cultural d’interès local. Hi va haver una primera església romànica, documentada des del segle XI, però l’edifici actual és del segle XVIII al qual se li adossaren una rectoria al segle XIX (1890) i cases avui en ruïnes. Sobre la porta hi ha una data: 1791, pot ser d’una restauració o remodelatge. El material és la pedra amb revestiment que imita carreus molt ben escairats, i hi ha un òcul a la façana. El portal és adovellat, de punt rodó. En la darrera restauració s’ha tret un aplacat modern que imitava carreus de pedra.La façana està coronada, en mig del sostre de teula i a dues aigües, per un campanar de doble arcada amb una petita creu.

A Fillol la majoria havien passat per sota, però pocs recorden haver pujat fins al poble perquè els veterans des del desembre de 2010 que no hi havíem tornat. Hi tornàremaquest passat dijous 6 de juny aparcant al costat del nou edifici de l’ajuntament. Seguim un itinerari molt agradable que combina molt bé corriols i senders ben bonics, inèditsi poc trepitjats, entrepinedes, alzinars, rouredes i el verd paisatge de les sembradures, tot passant per l’agraciat camí de l’Obaga, per arribar a Cal Borrassó –aquí esmorzem- amb la seva bassa que alimenta la font de les Canals. Fem un tros del camí de la Goda a Fillol, pugem pel costat i inici de la Rasa o Torrent de l’Infern ben coberts per una densa vegetació i l’únic tram del recorregut amb fort pendent,passem per sobre la font d’en Gerresamb unes rulots aparcades i cabretes que campen en llibertat, travessem la carretera de Tous a Bellprat, prop dels Omells ens dirigim a Cal Maginet -una masia catalana amb més de 400 anys a sobre, que des dels anys 80 es convertí en restaurant braseria-i seguim cap al nucli mig enrunat de Cal Cisquet de Moles i Cal Calaf…El món de les masies és tot un món en si mateix, que cal descobrir per poder entendre’l i que ens apropa a l’època dels nostres avis i fa que quan en vegem una d’ensorrada, l’esperit se’ns ompli d’una sentida tristor, pensant en tota la gent que hi va viure i se la va estimar. En resum, una passejada ben aprofitada a quatre passes de casa.

Back To Top
×Close search
Search