skip to Main Content

Pujada del naixement a l’Agulla Grossa

Pujada Del Naixement A L’Agulla Grossa

El nostre grup de veterans (creat el febrer del 2000 i per tant en el seu 20è aniversari) renovàrem l’interès de petjar la Serra de Miralles-Queralt, com a última sortida del programa del 2019, per portar el naixement nadalenc al cim de l’Agulla Grossa.

Per la carretera de Tous a Bellprat, deixem els cotxes en un planell un xic més enllà de Cal Maginet, sota l’ermita i castell de Roqueta, per seguir un itinerari quasi longitudinal que ens portarà,passant per la granja de Cal Casellas –on hem de “barallar-nos” amb els tancats de filferro– a la singular i esmolada cresta de l’Agulla Grossa de Miralles (847 m alt), ben coneguda i petjada repetidament per l’excursionisme igualadí i anoienc. Arribats al coll dit de ca la Llebre hi esmorzem.Després es pujà a l’Agulla Grossa per deixar-hi el pessebre nadalenc, preparat pel company Antoni Brugués, tradició iniciada el 1964 i que fins el 1994 es col·locava als Mollons de La Pobla de Claramunt. Sempre engresca pujar-hi i contemplar a vol d’au a sota els peus, les grans panoràmiques de l’Anoia com també les limítrofes segarrenques i de la Conca de Barberà.

El grup premut allí daltde l’espadat de la banda sud, un rocam estret i no gens planer que no ofereix fàcil pujada pel pedregam moll i relliscós ni còmoda estada, contemplà el gran pàmpol amb el rostre incrustat del sant Crist igualadí, reparat fa uns anys la part trencada de la fulla, bona feina de la UECANOIA, des que el 1975 hi clavà la imatge. Descens de l’Agulla Grossa i represa del camí variant l’itinerari de l’anada i passant per l’ermita de la Roqueta.

La Roqueta de Fiol (o Fillol) és un antic llogarret al sud-oest del municipi de Tous, a 740 m alt. vora del terme de Bellprat. La seva ermita de Santa Maria de la Roqueta és una església romànica de finals del segle XII protegida com a bé cultural d’interès local. Era un santuari dedicat a la mare de Déu del Roser que fins al segle XIV fou parròquia independent, mentre que actualment depèn de la parròquia de Fillol. Es troba en un planell elevat i sota les ruïnes del castell. La construcció és d’una nau gairebé quadrada i molt petita en relació a l’absis, coberta amb volta gòtica. L’absis principal exteriorment és poligonal, de nou cares i semicircular a l’interior. Al costat de tramuntana s’obre una petita absidiola. A la façana de migdia hi ha una porta d’època més moderna i a sobre hi havia una pedra amb l’escut dels Cervelló que malauradament algun desaprensiu va fer desaparèixer.L’interior està molt deteriorat des del segle XIX i no conserva el campanar.

I d’allàdescens fins a trobar els cotxes, on ja al final de l’excursió, ens acomiadàrem fins el 9 de gener de l’any vinent celebrant-ho amb coca, xocolata i mistela obsequi del club i amb una cantada nadalenca.

Back To Top
×Close search
Search