skip to Main Content

Riera de Rajadell, Gorg Blau i bosc i mas Suanya

Riera De Rajadell, Gorg Blau I Bosc I Mas Suanya

Dijous 28 de febrer de 2019, a petició del personal fem repetició improvisada d’una passejada per anul·lació de la que estava prevista en programa. És pel tram final de la riera de Rajadell que constitueix un marc natural marcat per la vegetació de riba. Per Salelles, el petit nucli de Sant Salvador de Guardiola, és per on pot començar aquest bonic itinerari circular que discorre la major part paral·lel a la riera de Rajadell, passa pel Gorg Blau, puja a la casa modernista de la Morera, baixa al popular bosc de Suanya i retorna direcció a Salelles. La major part de la ruta és per corriols molt jolius i atractius. Estalviant un tram de pista que surt de Salelles que es pot fer en cotxe, té una durada de dues hores i mitja netes i una distància recorreguda de uns vuit quilòmetres amb ascens acumulat de 213 m. Hi han participat 20 veterans/veteranes.

Es surt de Salelles per una pista que marxa en direcció nord, tot seguint les marques blanques i grogues del PR C-132. Al cap demenys de 2 km, i ja a peu, girem a l’esquerra, seguint per la vora d’una planúria coberta de conreus que s’obre entre els boscos per on discorre el camíque passa per sota el gran viaducte de la C-37.Creuem la pista (tram asfaltat) de Castellfollit del Boix a Manresa, per agafar un viarany que en forta baixada arriba a la font de l’Arrel i travessa el torrent de l’Infern. Als voltants immediats hi podem trobar grans arbres (un roure, una pinassa, un auró negre i tres plàtans) que han estat respectats per generacions de propietaris. Els corriols que hi porten discorren per una roureda amb aurons negres que té una gran diversitat de plantes llenyoses.

Som ja a la vall de la riera de Rajadell que seguim per un senderó curull de vegetació, on els arbres més destacables són l’àlber, el pollancre, el freixe, el salze, l’auró negre i el roure, apart del pi blanc i la pinassa. De tant en tant el corriol transcorre pel costat d’unes roques que flanquegen (no sempre) el pas de la riera, fins a arribar al Gorg Blau d’uns 150m2. És de relleu suau amb un bonic entorn rocós envoltant-lo. El gorg és un clot profund en el llit d’un corrent d’aiguaon aquesta s’entolla o alenteix el seu curs.

Travessem la riera i el sender s’encaixona entre les roques per sota una petita balma i s’enfila per un pedregar costerut per travessar per sobre un pont la via del tren de Renfe (Manresa-Calaf-Lleida). Ens acostem a laimponent casa de la Morera, un mas amb una part antiga de factura neoclàssica que s’ajunta a la moderna d’aspecte modernista (data del 1905) amb una eixida amb mirador en forma de tribuna i una gran vidriera amb una cúpula octogonal. La decoració és rica en estucs i treballs en ceràmica i ferro. Aquest mas pertanyia originàriament a la comunitat dels pares dominics del convent de Sant Domènech de Manresa, però en la desamortització fa ser venut a particulars. Al final del segle XIX era propietat de Josep Portabella i Cots, important industrial tèxtil, que el 1903 va encarregar l’ampliació del mas original per convertir-lo en una residencia senyorial.

Seguint per un corriol de baixada es passa per una ben treballada barraca de pedra seca al costat d’un marge amb escales de pedres a vol i es continuatravessant per sota la via del tren per un estret, baix, llarg i fosc túnel.Després s’arriba al bosc de Suanya, conjunt d’altíssimsi espigats pins pinyers que arriben fins als 25 m prop del mas que li dóna nomi que té una capella adossada (capella dels Comdals o Capella Suanya).Finalment, una bona pista retorna a Salelles.

Back To Top
×Close search
Search